Conferències

CONFERÈNCIES 

Consulteu per títol (dels anys anteriors a l'actual)

Històries del Celrà d'abans (IV)

a càrrec de l'Artemi Rossell i Ferrer


ealitzada el divendres, 10 de març de 2023 a les 9 del vespre a l'Ateneu de Celrà i organitzada pel Taller d'Història de Celrà


L'Artemi Rossell, és membre de la Junta del Taller d'Història de Celrà, ha escrit diversos llibres sobre història local de Celrà i coautor d'altres publicacions relacionades amb la història de Celrà.  

Davant el públic habitual l'Artemi va anar desgranant petites històries del poble de Celrà, fins ara desconegudes, mercès a la feina d'investigar la història local perdurarà aquesta informació.

Podreu escoltar i visualitzar la conferència en aquests enllaços:

Celeranus i Palocroto, 1.100 anys d’història

A càrrec de Lluís Camps i Sagué

La conferència organitzada pel Taller d'Història de Celrà s'ha portat a terme a la sala polivalent de l'Ateneu de Celrà, en commemoració dels 1.100 anys d'història coneguda del poble de Celrà. A propòsit del primer document que es disposa a l'actualitat i que parla de Celeranus i Palocroto (els noms en llatí de Celrà i Palagret) de l'any 992.

Lluis Camps i Sagué, secretari i membre de la Junta del Taller d'Història de Celrà ha escrit diversos llibres sobre història local de Celrà i coautor d'altres publicacions relacionades amb la història de Celrà.  

El video és una reproducció íntegra de la conferència, en la que en Lluís Camps fa una repassada als 1100 anys de la història de Celrà. 

"Els castells de Palagret (Celrà) i Juià dues fortaleses medievals entre el Ter i les Gavarres"

A càrrec de Ferran Codina Falgàs, arqueòleg. 

Conferència realitzada el 26 de maig de 2022 a l'Ateneu de Celrà

Hi ha hagut molta concurrència a la conferència "Els castells de Palagret (Celrà) i Juià dues fortaleses medievals entre el Ter i les Gavarres" impartida per l'arqueòleg gironí Ferran Codina Falgàs.

S'ha omplert la sala polivalent de l'Ateneu de Celrà, per copsar les darreres novetats. 

El Castell de Palagret (Celrà) i el castell de Juià han estat objecte, els darrers anys, d‘intensos treballs arqueològics i de consolidació. Tots dos presenten cronologies similars (s. X-XV) i formaven part d’una xarxa de fortaleses que permetien el control territorial de l’antic camí d’Empúries.

Petites històries del Celrà d'abans (III)

A càrrec de l'Artemi Rossell i Ferrer.

Tercera part i darrera de les petites històries que formaran part de la publicació de l'Artemi Rossell i que editarà el Taller d'Història de Celrà.

Conferència realitzada el 23 de febrer de 2018 a l'Ateneu de Celrà.

Petites històries del Celrà d'abans (II)

A càrrec de l'Artemi Rossell i Ferrer.

Segona part de les petites històries que formaran part de la publicació de l'Artemi Rossell i que editarà el Taller d'Història de Celrà.

Conferència realitzada el 23 de febrer de 2017 a l'Ateneu de Celrà.

Petites històries del Celrà d'abans (I)

A càrrec de l'Artemi Rossell i Ferrer.

Primera part (de 3) de les petites històries que formaran part de la publicació de l'Artemi Rossell i que editarà el Taller d'Història de Celrà.

Conferència realitzada el 23 de febrer de 2016 a l'Ateneu de Celrà.

Senyors i pagesos de remença de Celrà a partir del fons de Sant Pere de Galligans (segles XII-XV)

El dia 7 de juny de 2014, a la sala de l'Ateneu de Celrà,  Dr. en història per la Universitat de Girona Elvis Mallorquí,  ha impartit la conferència "Senyors i pagesos de remença de Celrà a partir del fons de Sant Pere de Galligans (segles XII-XV)".


Tot seguit s'ha inaugurat a la plaça de l'Església de Celrà el panell informatiu de reconeixement de la rellevància històrica del fet que a Celrà va tenir lloc la primera reunió del Sindicat Remença, el dia 13 d'octubre de 1448.  

Actes organitzats per L'Ajuntament de Celrà amb la col·laboració del Taller d'Història de Celrà.

El jaciment ibèric de Sant julià de Ramis

El divendres 14 de desembre de 2012 hem organitzat una conferència a l'Ateneu de Celrà sobre "el jaciment ibèric de Sant Julià de Ramis" impartida pel professor de la Universitat de Girona Josep Maria Nolla i Brufau

El poblat ibèric de Sant Julià de Ramis és un jaciment arqueològic situat al municipi homònim establert al Puig de Sant Julià, de 200 m d'altitud. Es tracta d'un oppidum ibèric amb cabanes retallades a la roca i fortificat amb un tram de muralla.

S'hi va començar a treballar de forma sistemàtica a partir del 1996, i des de llavors ha anat creixent la importància del jaciment degut al gran nombre de restes ibèriques i romanes.

Prop d'aquest poblat hi ha l’església dels Sants Metges, on també hi han vestigis ibèrics i romans.

El poblat ibèric fou establert al segle V aC i perdurà fins el segle I aC. Posteriorment els romans aprofitaren l'estructura ibèrica i hi establiren un castrum; la posició estratègica del turó els permetia dominar el recorregut de la Via Augusta.

S'hi han trobat abundants restes de l'època baix-imperial compresa entre el segle IV i VII. Al peu del puig hi ha diversos camps de sitges. En l'actualitat el jaciment s'està adequant per fer-lo visitable i s'ha inclòs al circuit arqueològic de Girona.

BIBLIOGRAFIA

BURCH, J.; NOLLA, J. M.; PALAHÍ, L.; SAGRERA, J.; SUREDA, M.; VIVÓ, D. El sector de l'antiga església parroquial. Excavacions arqueològiques a la muntanya de Sant Julià de Ramis, 1, Sant Julià de Ramis, 2001


El dia  27 de gener de 2012 el Taller d'Història de Celrà ha organitzat la conferència "La Cofradia de Sant Sixt i Sant Hou" a càrrec del historiador Sr. Pep Vila i Medinyà. Un nombrós públic va omplir la sala d'audiovisuals de l'Ateneu de Celrà i va gaudir amb l'amena conferència. 

L'art barroc a les comarques gironines

El divendres, 29 d'abril de 2011 hem organitzat a l'Ateneu de Celrà una gran conferència sobre l'art barroc a les comarques gironines a càrrer del Dr.Francesc Miralpeix Vilamala, del Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat de Girona. 

La sessió va estar estructurada en 5 parts, l'art barroc característiques i context històric del seu inici a l'actualitat, l'arquitectura a les comarques gironines (amb molta informació sobre la creació de la façana i les escales de la catedral de Girona), un altre apartat sobre la pintura barroca a la nostra comarca (aquesta és la especialitat del conferenciant i ens mostra el gran patrimoni disposat), l'escultura al barroc (relleu escultòric policromat en els retaules) i finalment un apartat dedicat al retaule major de l'església de Celrà (actualment només en queden uns fragments) que reproduïm en el següent vídeo adjunt. 

Empúries després del centenari, nous equipaments i noves recerques

El Taller d'Història de Celrà  ha organitzat el dia 28 de gener de 2011 la conferència sobre "Empúries després del centenari, nous equipaments i noves recerques", a càrrec del Dr. Xavier Aquilué, Director del  Projecte Iberia Graeca, centre d'investigació arqueològica des del 1 de gener de 2011 i ex-Director del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries. 

Patrimoni cultural de les Gavarres

El dia 14 de maig de 2010, s'ha fet la conferència "Patrimoni cultural de les Gavarres", a càrrec de la Sra. Maria Piferrer Saurí, tècnica del Consorci de les Gavarres, a la sala de conferències de l'Ateneu de Celrà. 

L'antiga indústria del fred 

El divendres 29 de gener de 2010, l'Ernest Costa Savoia, ha realitzat la CONFERÈNCIA sobre "L'antiga indústria del fred", a l'Ateneu de Celrà

Índex:

Ús del fred.

Neu i glaç.

Congestes.

Pous de neu i de glaç.

Comerç del fred.

Cronologia.

Debat.


Bibliografia


El poblat neolític de la Draga de Banyoles

El 27 de febrer de 2009, a càrrec del professor Àngel Bosch

Pollancres i pollancredes al Baix Ter

El 28 de novembre de 2008, conferència a càrrec de Francesc Camps.


La Catalunya jueva

el 29 de febrer de 2008 la conferència ha estat a càrrec de la directora de l'Institut d'Estudis Nahmànides i del Museu d'Història dels Jueus de Girona Sra. Silvia Planas Marcé. 

el ter: font de vida

el dia 14 de desembre de 2007, a la sala d'Audiovisuals del Centre Cultural la Fàbrica de Celrà, s'ha realitzat la Conferència sobre "El Ter: Font de Vida" a càrrerc de l'Observatori del Ter, de l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona. 

Història dels moviments demogràfics a Catalunya: El creixement de la població general a Catalunya i el cas de Celrà 

El divendres, 20 d'abril de 2007, A la sala d'audiovisuals del Centre Cultural La Fàbrica de Celrà. Per la Dra. Anna Cabré (Barcelona, 1943). La confderenciant a la Universitat Autònoma de Barcelona ha format part de la Comissió Executiva del Departament de Geografia des de 1986 i actualment és membre de la Comissió de Recerca Universitària, és catedràtica de Geografia Humana a la Universitat Autònoma de Barcelona i

Directora del Centre d'Estudis Demogràfics des de la seva creació el 1984. Diplomada en Economia del Desenvolupament i en Demografia per la Universitat de París, és també llicenciada i doctora en Geografía per la UAB. Ha estat professora d'Anàlisi Demogràfica a les Universitats de Montréal, Xicago, París-V, París-X i El Colegio de México. Es autora d'una extensa bibliografia en la que destaca el seu llibre "El sistema català de reproducció". La seva recerca cobreix un ampli ventall de temes centrats en la demografia catalana i espanyola. Actualment, s'interessa en especial per la dinàmica dels mercats matrimonials com clau explicativa dels cicles demogràfics. Ha desplegat i desplega una intensa activitat orientada cap a la formació de noves generacions de demògrafs i demògrafes. Aquesta activitat se centra actualment en el Master d'Estudis Territorials i de la Població i en el Doctorat de Demografia, oferts per la UAB i el Centre d'Estudis Demogràfics.Participa en nombroses associacions, instàncies i grups d'experts. Ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi de 2005

L'arquitectura modernista a les comarques de Girona 

Conferència per Per Anna Albó i Riera, Arquitecta. 

Divendres, 23 de Febrer 2007, a les 9 del vespre.

A la sala d'audiovisuals del Centre Cultural La Fàbrica de Celrà

Darrers resultats de l'excavació del castell de Palagret 

El 24 de novembre de 2006.

Conferència impartida per Ferran Codina, arqueòleg. Director de diferents campanyes de l'excavació del castell de Palagret de Celrà. També ha co-dirigit l'excavació de la campanya 2006 del poblat ibèric d'Ullastret. Excavacions d'urgència a Bellcaire d'Empordà, a Port de la Selva. Comissiorat de múltiples exposicions en relació a les excavacions de la vil·la romana dels Ametllers de Tossa de Mar. 

RESULTATS DE LES EXCAVACIONS REALITZADES AL CASTELL DE PALAGRET (CELRÀ) ENTRE ELS ANYS 2004 I 2005

Ferran Codina i Joaquim Grau

Entre els anys 2004 i 2006 al castell de Palagret de Celrà s’hi han dut a terme tres campanyes d’excavació dels enderrocs del castell, tres camps de treball destinats a joves de 14 i 16 anys i una campanya de consolidació de les estructures exhumades.


Situació i descripció de l’entorn

El municipi de Celrà, amb una extensió de 2.014 hectàrees, està situat al nord-est de la comarca del Gironès, a 9 km. de la ciutat de Girona. Limita al nord amb el poble de Medinyà, al sud i a ponent amb la ciutat de Girona; mentre que a l’est ho fa amb els municipis de Bordils i Juià. El terme de Celrà s’estén al nord per la plana al·luvial del riu Ter, i pel sud, s’endinsa en els darrers contraforts de les Gavarres. La zona de les Gavarres ocupa pràcticament la meitat sud del municipi, un total de 11,19 km². Dins les Gavarres septentrionals els accidents geogràfics més destacats són: el Congost (320 m), el Puig de Sant Miquel (394,7 m) i la muntanya dels Àngels (485 m.). Pel que fa a la xarxa hidrogràfica d’aquesta zona cal destacar les nombroses rieres i torrents que hi podem trobar i que vessen directament o indirectament al riu Ter. El castell de Palagret es troba situat als contraforts septentrionals del massís de les Gavarres. A la vessant de llevant de la muntanya de les Planes (260m.), en el punt on el Torrent del Bou Vell s’uneix amb la Riera de Palagret. Des del castell es controlen dos camins que s’endinsen cap a l’interior de les Gavarres; un permet arribar al Santuari dels Àngels, l’altre a la muntanya de St. Miquel. Mirant cap al nord es domina tota la vall i plana regada per la riera de Palagret, afluent del riu Ter. El costat sud el castell està envoltat per la massa forestal i muntanyosa de les Gavarres.


Descripció del castell

El castell s’assenta directament sobre la roca mare a una alçada de 178 m.s.n.m. És un edifici de planta quadrada, lleugerament trapezoïdal. El costat nord mesura 25 m, l’est 21 m, el costat sud 22 m i l’oest 23 m. Les estructures més ben conservades es troben al costat nord on hi ha parets de més de 8 metres d’alçada. Als costats nord, est i oest es conserva el fossat del castell tallat a la roca. Al sud el desnivell natural del terreny fa innecessària aquesta defensa. En total tenim un perímetre de fossat que mesura 92 m de llargada i una amplada que varia entre els 5,5 i 6,5 m. Al costat de llevant del fossar hi ha una edificació de forma semicircular que mesura uns 260 m2. Els murs del castell varien entre els 70 i 100 cm i estan fets de pissarra. La naturalesa d’aquestes roques és fràgil i molt trencadissa. La unió de les pedres és a base d’argamassa de calç i sorra bastant dolenta. Els murs que formen cantonades, obertures o contraforts tenen els angles o laterals rematats amb pedres calcàries ben escairades que els donen més solidesa. Les excavacions han permès detectar tres fases constructives, aquestes, però, encara no es poden situar cronològicament.


Resultats de les diferents campanyes d’excavació

Es tracta de l’espai central del castell. Ara com ara, tal i com estan avançades les excavacions, pensem que es tractava d’un pati interior que servia d’accés a les diferents habitacions del cos central del castell. Es va excavar l’enderroc que reomplia tot el sector 1. Estava format per blocs de pedra pissarra amb morter de calç desfet. Dins d’aquest enderroc es van localitzar una gran quantitat de carreus de calcària ben escairats i desbastats. Aquests blocs provenien del mur M-40 que s’havia esfondrat tombant-se cap al sud, a l’interior del sector 1.     

Amb l’excavació del sector 1 es va posar al descobert la cara externa del mur M-40. Aquesta cara del mur està construïda amb grans carreus de calcària desbastats, idèntics als que van aparèixer entre l’enderroc. Aquest mur destaca per la seva particularitat constructiva, diferent a la que s’utilitza als altres murs. La seva factura és molt sòlida i el morter de calç és de bona qualitat. En aquest mur hi ha dues espitlleres i una porta adovellada d’arc de mig punt, OB-10. Aquesta porta presenta una alçada màxima de 2 m, amb 1 m de llum i dues fulles, tal i com ho demostren les dues pollegueres trobades a la part superior d’aquesta. Les pollegueres també són fetes amb pedra calcària. Entre el mur M-40 i el mur M-19 s’ha documentat una porta tapiada, Ob-11, que en un primer moment permetia comunicar el sector 1 amb el sector 12. Un cop retirada la primera part de l’enderroc va començar a aparèixer l’escala que comunicava el sector 1 amb el pis que cobria el sector 15. Aquesta, feta de pedra pissarra, està malmesa per la caiguda del fragment de mur en el seu costat sud, tot i que es troba en un acceptable estat de conservació en els graons més baixos. Aquesta escala tapa la façana del mur M-40 tot i que sembla que el mur M-40 va ser construït amb posterioritat. L’escala mesura 4,7 m de llargada, 1,5 m d’amplada i 2,4 m d’alçada. 

Al centre del sector 1 s’ha documentat un retall fet a la roca mare, del qual no en coneixem la seva profunditat ja que no s’ha excavat el seu interior. Creiem que hauria servit de cisterna. El retall, de planta quadrada, té una superfície de prop de 13 m².

A la banda de llevant del sector 1 s’ha pogut documentar l’existència d’un altre sector, el 16. Aquest, està delimitat per un pilar de planta quadrada, construït amb carreus de pedra calcària amb els angles externs bisellats, al qual s’hi adossen els murs M-42 i M-43.

Aquest sector es troba situat a l’angle nord-est del castell. És una habitació rectangular que mesura 9 metres de llargada per 3,5 metres d’amplada. Al sud del sector, entre els murs M-10 i M-9 hi ha una porta, Ob-4, que permetia l’accés al sector 7. En els murs M-2 i M-5 hi ha un seguit d’espitlleres que permetien la defensa d’aquesta part del castell. Amb els camps de treball s’ha continuat excavant els enderrocs d’aquest àmbit del castell. S’ha arribat a excavar uns 60 cm de profunditat. Tot i que no s’ha arribat a excavar del tot, en aquest estrat s’han recuperat nombrosos fragments ceràmics que permeten datar l’abandó del castell.

Aquest sector correspon a un espai de circulació que fa la funció de distribució i d’accés a la zona interior del castell des de la zona situada més enllà del fossar, zona 3. Durant el camp de treball de l’any 2004 es va excavar l’enderroc d’aquest sector posant al descobert una escala, Esc-1, i la porta d’accés al sector 7, Ob-12, que mesura 1,5 m de llum. L’escala Esc-1 està formada per tres graons. Aquests estan construïts combinant retalls fets directament a la roca mare i l’ús de grans lloses de pissarra que omplen els espais allà on no hi ha la roca. Les mides dels graons són diferents i irregulars ja que s’adapten al terreny natural. Aquesta escala, en sentit ascendent va de l’est cap a l’oest, ocupa la meitat oest del sector 7 i mesura 1,6 m d’amplada i 2,75 m de llargada. La meitat est del sector és planer, pavimentat amb petites lloses de pissarra que es van trobar molt malmeses per l’enderroc del mateix edifici.  Sector 15  Aquest sector es troba situat a la banda nord del castell. Es tracta d’una gran habitació orientada est-oest que mesura 9,8 m de llargada per 4,5 m d’amplada. En el seu interior es va excavar de manera parcial l’enderroc que la reomplia. Aquest estava format per blocs de pissarra, morter de calç desfet, grans plaques d’opus signinum de molt bona qualitat i blocs de pedra calcària sense desbastar. No es va arribar a excavar tot l’enderroc degut a la finalització del període d’excavació, sense poder, doncs, documentar el nivell de circulació. Les grans plaques d’opus signinum corresponien al nivell de circulació del pis superior. Els blocs de pedra calcària sense desbastar corresponien a peces de la volta de canó que cobria aquest sector.<br /><br />Amb la documentació d’aquesta volta i la factura del mur M-40, descrit en l’apartat del sector 1, podem determinar que aquesta habitació pertany a la sala noble del castell construïda en una gran reforma que afectà a tot l’edifici, fase II. En la cara interna del mur M-17 es pot observar que aquest va ser buidat longitudinalment per poder-hi encaixar la base de la volta.


Estudi del material arqueològic

En el sector 6 l’excavació de la UE 1063, enderroc del sector, ha aportat un conjunt ceràmic remarcable. Està format per ceràmica decorada amb verd i morat (1%), blanc estannífer (6%), blau valencià (9%), blau i reflexos (1%), reflexos metàl·lics (1%), comuna oxidada (1%), reduïda de cuina (72%), ceràmica vidrada (8%) i comuna ibèrica (1%). Amb aquest conjunt ceràmic podem situar el moment d’abandó del castell a finals de la segona meitat del segle XV.<br /><br />D’aquest mateix estrat es va recuperar una moneda. En aquest cas, però no hem estat els arqueòlegs que l’hem trobat si no un aficionat amb un detector de metalls. Ell mateix ens va donar la troballa i ens va situar allà on l’havia trobat. Si podem fer cas de les seves indicacions, aquesta moneda s’ha de situar dins l’estrat UE 1063. Es tracta d’un òbol billó quatern de coure emblanquit de Pere Primer el Catòlic i datada del 1213. En l’anvers hi ha la llegenda –PE-TR’-RE-:X:- i en el revers la llegenda: BARCINONA. El seu diàmetre és de 14 mm i el seu pes és de 0,61 gr.


Conclusions i contextualització històrica

La primera construcció es caracteritza per una planta trapezoïdal formada pels murs M-1, M-17, M-20 i M-22, D’aquest moment s’han conservat els sectors 2, 3 i 14 i segurament ja hi hauria el retall de planta quadrada al centre del sector 1 i l’escala situada davant el mur M-40. En aquesta fase els murs tenen un metre d’amplada, tots ells de pissarra amb filades d’opus spicatum. Per les dimensions del castell i la seva forma trapezoïdal, dona la sensació que era una fortalesa que no necessitava una torre si no que tot ell en deuria fer la funció. Amb l’avenç de les excavacions es va configurant l’organització interna de l’edifici. Ara com ara dona la sensació que es tractaria d’una construcció amb una sala o pati central, amb habitacions al seu voltant. En aquesta fase l’accés al castell es feia pel costat de ponent a través dels sectors 13 i 12.

El document més antic que recull el topònim de Palagret data de l’any 922 i ho fa amb la forma Palacroto. Es tracta d’un document amb el qual Carles el Simple va confirmar i emparar tot allò que el Bisbe Hilerand va atorgar a l’Església de Girona a Celrà i Palagret. Després d’ell fou el Bisbe Guiu qui fins la seva mort, el 940, posseí el paratge de Palagret i part del de Celrà. En cap d’aquests documents, però, es fa referència a l’existència del castell. (Camps, 2004). El topònim més antic del castell, que és Palacroto, el podem dividir en dues partícules. La primera, pala, segons Coromines (Coromines, 1995, 124) fa referència a palau, castell o fortalesa i la segona, croto, és una declinació del mot llatí crotum (Du Cange 1954, 626-629). Aquest mot pot significar forat, fossa, llacuna, cova i que en francès ha donat el mot creux (forat), i el verb creuser (foradar). Al mateix temps crotum és un mot veí de crotta que ha derivat a grota (cova). Pensem, doncs, que el nom del castell és un topònim descriptiu de la mateixa fortalesa. Si fos així significaria que el castell ja existiria amb anterioritat als documents més antics conservats. Tot i que tècnicament i constructivament les parts conservades del castell es poden atribuir al segle X, no descartem la possibilitat que una fortalesa més antiga hagués estat emplaçada en el lloc on avui hi tenim alçat el castell de Palagret. Aquesta suposició no la podem confirmar ni a través de la documentació ni a través de les excavacions arqueològiques ja que només s’han excavat nivells d’enderroc.

El castell de Palagret no és l’únic que hi ha documentat a Celrà, encara es conserven les edificacions de dos castells més; el castell de Celrà i El castell de Barbavella. A aquests tres castells hi hem de sumar el castell de Juià també situat en el límit entre les Gavarres i la plana. Entre castell i castell la distància que els separa no supera els dos quilòmetres. Tots quatre castells estan edificats al límit nord de les Gavarres. Situats sobre el curs d’un torrent o riera aquests castells controlen les planes que queden ben delimitades per la geografia de les Gavarres. Aquests castells són els testimonis d’un sistema d’organització del territori caracteritzat per un hàbitat dispers anterior a la formació de les sagreres. Tots quatre castells estan relacionats amb l’antiguitat ja sigui a través del topònim o per la seva proximitat amb vil·les romanes.

Es tracta d’una gran reforma integral que consisteix en la remodelació d’alguns sectors del primer recinte i en una gran ampliació pels costats de llevant i nord. En aquesta fase situem la remodelació interna del castell amb la construcció del sector 15 amb una coberta feta a partir d’una volta de canó. Aquesta volta va fer necessària la construcció de dos potents contraforts, M-6 i M-16, per tal de contrarestar les forces que exercia vers l’exterior.<br /><br />En el sector 1 es construeix el pilar i es crea el sector 16. En aquest moment també cal situar la remodelació del sector 2, el qual també va ser cobert amb volta de canó i el segon pis es va pavimentar amb opus signinum. Es van tapiar les dues portes que hi havia en aquest sector en la primera fase. El pis inferior del sector 2 estava completament aïllat. Durant l’excavació realitzada l’any 2003, entre l’enderroc del sector es va recuperar una placa de pedra calcària. Pensem que deuria fer la funció de tapadora i que deuria servir per tancar una obertura que comunicava el primer pis amb el segon. A llevant del castell en aquesta fase es va construir una plataforma de 132 m², i al nord un corredor de 2 m d’amplada i 20 m de llargada, creant de nou els sectors 4, 5, 6, 7, 8 i 9. Aquesta ampliació es va completar amb la construcció d’una gran plataforma semicircular de 260 m² situada a llevant del fossar. Aquesta plataforma està tancada a llevant per un mur semicircular amb espitlleres que mesura 70 cm d’amplada i per ponent el seu límit correspon al fossar. La connexió entre aquesta zona i la resta de l’edifici es va fer mitjançant la construcció de dos murs que formaven una passera que salvava el desnivell del fossar. En el mur M-1 es va obrir una porta d’arc de mig punt que permetia la comunicació entre els sectors 8 i 16. Pensem que en aquest moment l’accés es podia fer tant per llevant a través de la porta Ob-12 i el sector 7, com per ponent a través dels sectors 13, 12 i la porta Ob-11.

D’aquesta darrera remodelació del castell només hem constatat dos elements arquitectònics. Un és la construcció del mur M-28 que delimita el sector 6 pel costat de ponent i que tapa una de les espitlleres del mur M-5, el qual pertany a la segona fase del castell. L’altre és el tapiat de la porta Ob-11 que en la segona fase permetia la comunicació entre els sectors 1 i 12. D’aquesta manera s’anul·lava l’accés al castell pel costat de ponent. Constructivament podríem situar aquesta reforma en el segle XII, tot i així no tenim cap indici ni documental ni arqueològic que ens permetin assegurar-ho. L’any 1347, Dalmau vescompte de Rocabertí, Capità General en tot el Bisbat de Girona, requerí a fra Galceran de Tallada i a Francesc Adroher, sotsveguer, perquè fessin fortificar els castells dels verals de la ciutat, i especialment el de Palagret, a causa de les companyies armades que romanien al Rosselló i hom esperava arribessin a Girona. 

Tot i que aquest document fa referència a una reforma arquitectònica, ara com ara es fa difícil saber a quina de les fases de remodelació del castell correspon. Els canvis sorgits en el món de la poliorcètica i l’innovació de les armes de foc varen fer del castell de Palagret una fortalesa innecessària. Segurament va deixar de complir una funcionalitat estratègica i de control d’un territori, i esdevenia poc útil continuar mantenint una fortificació que deuria ser molt costosa. Hem de tenir en compte, però, que els drets de la senyoria de Palagret continuaren en mans de la pabordia de Juny fins a la desamortització de Mendizábal el 1835 (Camps, 2004)

La pela del suro 

Conferenciant: Eloi Madrià 

24 de febrer de 2006

La fauna de les Gavarres 

Conferenciant: Enric Fàbregas 

24 de febrer de 2005

El món rural d’època romana al nordest de la Península 

Conferenciant: Josep Burch i Rius 

27 de maig de 2005

La vegetació de les Gavarres 

Conferenciant: Oriol Balliu 

19 d'octubre de 2004

La representació de la Passió a Celrà l’any 1703 

Conferenciant: Pep Vila i Medinyà 

2 d'abril de 2004

La vida als castells Medievals 

Conferenciant: David Sala 

5 de març de 2004

Carboneres i carboners de les Gavarres 

Conferenciant: Xavier Cortadelles 

21 de novembre de 2003

Catalunya sota els Àustries 

Conferenciant: Àngel Bosch i Lloret 

21 de març de 2003

El castell de Palagret  

Conferenciant: Ferran Codina, Joan Llinàs i Jordi Merino  

29 de novembre de 2002

Curs d’iniciació a l’Arqueologia 

Conferenciant: Ramon Pifarré  

maig - juny de 2002

Monestirs medievals, una utopia a mig realitzar  

Conferenciant: Josep Mª Marqués i Planagumà 

22 de març de 2002

 La confederació catalano-aragonesa 

Conferenciant: Ramon Pifarré 

25 de gener de 2002

 Molins; els de Celrà 

Conferenciant: Xavier Solà i Lídia Donat 

19 d'octubre de 2001


RESUM HISTÒRIC DE LA PRESÈNCIA DE MOLINS A CELRÁ 


Elaborat amb la col·laboració dels Srs. Lluís Camps i Sagué. 




Exemple de fons d'informació:


AHG, Pergamins de l'Hospital Nou, núm. 140: 20 de gener de 1280. Ponç de Celrà confessa tenir en feu per Arnau Ponç dos molins, un anomenat Rater i l'altre Extremer, al monar de Salfors de Celrà:

Sit notum cunctis Quod Ego Poncius de Cilrano, miles, per me et meos successores, accipio a vobis Arnaldo Poncii de Cilrano domino castri de Barba vetula et vestris successoribus tenere et habere in feudum per vobis et vestris successoribus duo molendina que sunt in fluvio Ticeris in parrochia de Citrano in Monario de Salfors, unum vocatum Raterium, scilicet quo ad quartum fructum et lucrorum dicti molendini que percipio in eodem, et quo ad utile dominium quod tenet per me Bernardus de Scala, civis Gerunde; et aliud vocatum munc Extremerium in solidum. Et predicta omnia recognosco per me et meos successores vobis et vestris successoribus. Ita tamen quod non tenear vobis Arnaldi Poncii facere homagium per predictis neque alias conveniencias sive conventiones facere vobis nisi quod accipio et teneo predicta per vobis in feudum, et quod successores mei teneant et accipiant predicta in feudum pro vobis et successoribus vestris. Actum est hoc XIII. kalendas febroarii Anno Domini millexsimo duocentessimo septuagesimo nono. Signum Poncii de Cilrano predicti Qui hec omnia supradicta firmo lando et concedo. Testes huius rei sunt Arnaldus de Rieria de Burdils et Vitalis de Granoyers comorans in Gerunda. Signum Raimundi Strucii qui hoc subscripsit mandato Raimundi de Toylano publici Gerunde Notarii. Sig+mum Bisulduni Burgesii notarii tenenti locum per Raimundum de Toylano publicum Gerunde Notarium» 

Sigui notori a tothom que jo, Ponç de Celrà, cavaller, per mi i els meus successors reconec a vos Arnau Ponç de Celrà, senyor del castell de Barbavella i els vostres successors, tenir i haver en feu per vos i els vostres successors, dos molins que són al riu Ter, a la parròquia de Celrà, al Monar de Salfors; un anomenat Rater, és a dir, pel que fa al quart dels fruits i dels lucres de dit molí, que jo rebo en el molí mateix i, pel que respecta al domini útil, que té per a mi Bernat d'Escala, ciutadà de Girona; i l'altre ara anomenat Extremer. I totes les coses predites, per mi i els meus successors, reconec a vos i als vostres successors. Així mateix, que jo no sigui obligat a fer-vos homenatge, Arnau Ponç, per les coses predites, ni fer-vos altres convinences o convencions, sinó que rebo i tinc les coses predites per vos en feu; i que els meus successors tinguin i rebin les coses predites en feu per a vos i els vostres successors. Això és fet a 12 de les kalendes de febrer de l'any del senyor de 1279 [20/01/1280]. Sig+ne de Ponç de Celrà predit, que totes aquestes coses sobredites signo i lloo i concedeixo. Testimonis d'això són Arnau de Riera de Burdils i Vidal de Granoyers habitant a Girona. Sig+ne de Raimon Estruç, que això ha subscrit per manament de Raimon de Taialà, notari públic de Girona. Sig+ne de Besalú Burgès, notari, lloctinent de Raimon de Taialà, notari públic de Girona. 

Transcripció i traducció: Lídia Donat.

 El modernisme a Catalunya 

Conferenciant: Georgina Freixa i Serra 

6 d'abril de 2001

 Bòbiles i rajoleries; les de Celrà 

Conferenciant: Rajolers de Quart i Llambilles 

9 de març de 2001

 Història de Catalunya: l’inici d’una nació 

Conferenciant: Joan Arbat 

24 de novembre de 2000

 La Catalunya nord durant els segles XVII i XVIII: crisi i pèrdua d’un antic territori català 

Conferenciant: Narcís Mª Amich i Raurich 

2 de juny de 2000

 Mirar, veure, entendre i explicar la pintura gòtica 

Conferenciant: Joaquim Jubert Gruart 

18 de febrer de 2000

 Els forns de calç; els de Celrà 

Conferenciant: David Pujol 

2 d'octubre de 1999

 Mirar, veure, entendre i explicar el Gòtic 

Conferenciant: Joaquim Jubert Gruart 

14 de maig de 1999

 Celrà i les Gavarres 

Conferenciant: Jordi Vicens i Perpinyà 

5 de març de 1999

 Visió històrica del moviment remença, abans i després de la primera reunió del sindicat remença a Celrà. 1448-1449. 

Conferenciant: M. Mercè Homs i Brugarolas 

16 d'octubre de 1998

Ibers, grecs i romans a les terres gironines 

Conferenciant:  Josep Mª Nolla 

24 d'abril de 1998

La masia catalana des del punt de vista social. II 

Conferenciant: Ramon Ripoll

27 de febrer de 1998

Els castells de l’alta Edat Mitjana. El castell de Mabarrera 

Conferenciant:  Joan Badia i Homs 

24 d'octubre de 1997

L’art romànic a les comarques de Girona. Una aproximació. 

Conferenciant: Joan Badia i Homs 

11 d'abril de 1997

LA MASIA CATALANA I

Conferenciant: Ramon Ripoll i Masferrer

28 de febrer de 1997

El marc geogràfic i natural del municipi de Celrà 

Conferenciant: Roser Batllori

24 de gener de 1997

El Congost de Sant Julià i Celrà. Una aproximació al poblament antic en el municipi de Celrà

Conferenciant: Josep Mª Nolla 

13 de desembre de 1996

La pagesia a Celrà 

Conferenciant: Francesc Prat Figueras 

16 de febrer de 1996

La fàbrica de Celrà: el testimoni d’una època

Conferenciants: Pere Cornellà, Narcís Bardalet, Rafael Perich, Armando Farrerós, Lluís Castelló 

25 de novembre de 1994

Les Gavarres: el patrimoni natural i cultural 

Conferenciants: Anna Palmada

17 i 24 de març de 1994