El Taller d'Història de Celrà és una associació cultural d'àmbit municipal, constituïda el 1993, per tal d'estudiar, protegir i promocionar el patrimoni històric, arquitectònic, arqueològic, etnològic i cultural de Celrà. L'entitat ha realitzat diferents publicacions, xerrades, exposicions i sortides per difondre el ric patrimoni celranenc.
Visita cultural el diumenge 23 de març de 2025
El Taller d'Història de Celrà ha organitzat el 23 de març de 2025 una visita guiada al poble de Cervià de Ter de la mà experta d’una historiadora, hem fet una passejada pel poble de Cervià de Ter, al Gironès, per descobrir el ric i sorprenent patrimoni que conserva del seu passat medieval. Hem visitat el Monestir romànic de Santa Maria de Cervià de Ter, la Torre de les Hores, hem recorregut els antics carrerons de la vila emmurallada, i pujat al Castell dels Senyors de Cervià.
DARRERA INFORMACIÓ:
11 de febrer de 2025. Ple de l'Ajuntament de Celrà:
Es pot seguir tot el detall de la documentació i de les accions ➡️
El Taller d'Història de Celrà ha apostat per millorar la comunicació de l'entitat amb les persones associades utilitzant els diferents canals electrònics (web, correu electrònic, WhatsApp, Instagram, Twitter, Facebook, YouTube) i així disposar una relació sense papers, augmentant l'eficàcia, l'eficiència i estalviant costos de correu postal.
Per aquest motiu us demanem, si encara no ho heu fet, ompliu el formulari d'autorització per rebre informació ►
DARRERES PUBLICACIONS DEL TALLER D'HISTÒRIA DE CELRÀ
S'ha presentat el llibre en un acte a l'Ateneu de Celrà ple de gom a gom. Ha obert la sessió la presidenta del Taller d'Història de Celrà donant la paraula al presentador de l'acte el periodista i celranenc Enric Nebot i Nonell que ha explicat un breu resum de la trajectòria de l'autor i del Taller d'Història i també ha fet esment a alguns dels capítols del llibre, amenitzant la seva exposició amb vivències seves a Celrà i algunes reflexions personals. Tot seguit l'Artemi Rossell Ferrer ha exposat històries del Celrà d'abans. S'ha clos l'acte amb la signatura d'exemplars del llibre per part de l'autor.
Aquesta publicació és la sisena de l'historiador Artemi Rossell i la quinzena del Taller d'Història de Celrà. Aporta informació de diferents àmbits històrics de la població de Celrà.
Aporta el coneixement de diferents aspectes, successos, moviments socials i transformacions econòmiques esdevinguts en la nostra comunitat en el decurs dels darrers segles. La feina d'investigació i el treball rigorós ens permet apropar-nos d'una manera molt acurada i planera a la realitat del passat de Celrà.
Aquesta publicació és la sisena de l'historiador Artemi Rossell i la quinzena del Taller d'Història de Celrà. Aporta informació de diferents àmbits històrics de la població de Celrà.
Amb aquesta obra el Taller d'Història de Celrà no només persegueix el coneixement acadèmic, sinó també la transmissió d'una identitat local i el reforç de l'orgull comunitari.
És un treball fet amb molta cura i dedicació adreçat a aquells lectors que estimen Celrà, amb l'esperança que sigui una eina útil i valuosa pels que vulguin entendre millor d'on venim i com s'ha forjat el nostre present.
A la venda el llibre d'autoria del Taller d'Història de Celrà l'any 2023, CELRÀ DESAPAREGUT, de la col·lecció Catalunya Desapareguda.
El llibre "CELRÀ DESAPAREGUT", recull més de 170 fotografies de carrers, indrets, oficis i persones de temps passats de Celrà. Des dels primers anys del segle XX i fins a les seves darreres dècades, aquestes imatges ens ajuden a constatar la gran transformació que ha sofert el poble, tant en l'àmbit urbanístic, com social, laboral, paisatgístic i religiós. Gràcies a l'arxiu fotogràfic de l'entitat i de particulars que ens han deixat fotografies, hem pogut aplegar i publicar aquestes velles imatges.
Per fer un tastet podeu visualitzar els següents vídeos:
Mensualment publiquem fotografies antigues de Celrà.
Motivació pel record, per la preservació, per la recuperació i la difusió de la memòria històrica fotogràfica i audiovisual de Celrà.
FOTOGRAFIA DEL MES DE MAIG DE 2025
Els patrons de Celrà són Sant Sixte i Sant Tou (Altres noms com se'l coneix: Hou, Thou, Teovald i Theovaldo). Actualment, la Festa Major de Celrà es fa coincidir amb el primer cap de setmana del mes de maig. Però des de molt antic se celebrava el dia del patró del poble, Sant Sixte, el 7 de maig i la Festa Petita o d'estiu amb Sant Tou el 17 de juliol.
Aquest canvi de dades es va fer el 1969, any en què l'Ajuntament va fer una consulta popular on es demanava a la població si calia continuar celebrant la festa major com sempre, és a dir, el dia 7 de maig caigués quan caigués o traslladar-la a un cap de setmana, adduint fer aquest canvi per motius econòmics i laborals. El total d'enquestes contestades va ser de 297, i el resultat va ser:
A favor del canvi de dates: 251 (84,5 %)
En contra del canvi de dates 27 ( 9,7 %)
Indiferents: 19 ( 6,3 %)
A la sessió de l'Ajuntament del 27 de març de 1969 i en vista de l'anterior resultat, es prengueren els següents acords: s'aprovà fer la festa el primer diumenge de maig i el dia anterior. S'acordà també que el dia 7 de maig es farà missa en honor del sant patró, les escoles religioses i nacionals faran festa i les oficines municipals romandran tancades. S'aprovà amb els vots favorables dels set regidors i amb el vot en contra de l'alcalde, que va al·legar motius religiosos per no fer aquest canvi (Font d'informació: Rossell Ferrer, Artemi. "Petites Històries del Celrà d'abans". Taller d'Història de Celrà. Celrà. 2018, 161-172).
Entre els actes de la festa major és tradicional l'ofici solemne amb acompanyament d'orquestra, i a la sortida d'aquest acte hi ha la tradicional ballada de sardanes a la plaça de l'església. Abans, era el moment en què es comentaven els últims esdeveniments del poble, es podien tancar negocis i altres intentaven encetar un festeig.